Kim S. Rasmussen, Sammenslutningen af unge med handicap SUMH i Danmark.
Kim pratade om hur viktigt det är med bra sexualkunskap i skolan och i specialskolorna/särskolorna, men också att vi pratar om det utanför skolorna. Sexualkunskapen är grunden till förebyggande av sexuellt våld mot och av oss med funktionsnedsättning.
Ann Jönsson och Maria Montefusco från Nordens välfärdscenter pratade om sin utredning ”När samhället inte ser, hör eller förstår”, könsrelaterat våld och funktionshinder. Denna utredning hittar ni också under rapporter i menyn här på vår hemsida.
Terje Olsen Nordlandsforskare i Norge pratade om rättssäkerhet, hatbrott och funktionsnedsättning. Terje tog upp rättsliga fall i både Norge och Sverige där bristen på kunskap om funktionsnedsättningar har haft stor del i det rättsliga slutspelet som har dömt oskyldiga personer till fängelse.
Det är oerhört viktigt att polismyndigheten och rättsväsendet har tillräckligt med kunskap kring funktionsnedsättningar för att kunna utföra sina jobb och trygga invånarnas säkerhet. Här har vi mycket att arbeta med, men min personliga åsikt är att det är stor brist på både resurser och vilja hos våra politiker, polismyndighet och rättsväsende för att trygga rättssäkerheten för personer med funktionsnedsättning i Sverige.
Hatbrottslagen skiljer sig en del mellan Sverige och Norge. I Norge gäller lagen alla, inkluderat personer med funktionsnedsättning och i Sverige gäller lagen bara för vissa av våra invånare. Vi med funktionsnedsättning får ofta kämpa för att bli inkluderade i Sveriges samhälle och lagar, det är ingen självklarhet som i vissa av våra grannländer. Till skillnad från Sverige, är vissa av våra grannländers politiker och myndigheter villiga att diskutera tillsammans med funktionshinderrörelsen och även inkludera dem i samhällets olika områden och lagar. Min personliga åsikt är att Sverige har en del att lära av våra grannländer när det gäller funktionshinderpolitik.